Da jeg fortalte min japanske ven, at jeg havde i sinde at besøge Utsunomiya, så han undrende på mig. Hvad ville jeg dog dér?
Og ja, selv om byen kun ligger en time med Shinkansen nord for Tokyo, rangerer den ikke særlig højt på listen over turistattraktioner. De fleste kender den kun som en nødvendig mellemstation, hvor man skal skifte tog, hvis man vil besøge Nikkō.
Gyoza
Du har ikke været længe i Utsunomiya, før det går op for dig, at byen har valgt at markedsføre sig som Japans ”Gyoza”– hovedstad. Overalt finder du små restauranter, der tilbyder denne specialitet i alle mulige afskygninger. Ofte ledsaget af nudelsuppen ”Ramen”.
Faktisk betyder Gyoza så meget for Utsunomiya, at man har valgt at opkalde en gade efter denne ret, samt opføre en Gyoza-statue foran byens banegård.
Oya History Museum
Utsunomiya er hjemsted for den såkaldte Oya-sten, en let vulkansk stenart, der er særligt modstandsdygtig over for jordskælv. Den findes kun her og ingen andre steder i verden.
I dag er det gamle stenbrud, der kun ligger en halv times buskørsel fra centrum, omdannet til museum.
Fra indgangen fører der en trappe 30 meter ned til det mere end 20.000 kvadratmeter store mineområde, som dog ikke alt sammen er tilgængeligt for museets gæster. Mange af rummene er illumineret af en diskret lyssætning i forskellige farver, hvilket er med til at give hele stedet en kølig og en anelse uhyggelig atmosfære.
Stenbruddet var i fuld gang i op mod 70 år, før det endelig lukkede i 1986. Først i 1960 blev arbejdet mekaniseret. Indtil da blev der brugt hakke og andre håndredskaber. Mekaniseringen betød, at hvor en enkelt arbejder tidligere kunne forarbejde 10 sten om dagen, steg antallet nu til 50.
Det underjordiske museum bruges i dag også til forskellige events, såsom koncerter og kunstudstillinger. Ja, sågar til bryllupper, selv om det må være en kølig fornøjelse, da temperaturen hernede konstant er under 10 grader.
Du kan læse meget mere om Oya History Museum og Oya sten her.
Heiwa Kannon
Blot 10 minutters gang fra museet finder du et kæmpe monument udført i Oya sten. En Kannon figur hugget direkte ud af klippen udelukkende med manuelle værktøjer. Den har fået navnet Heiwa Kannon (Fredskannon), som en hyldest til de faldne under Anden Verdenskrig.
Ved siden af Kannon er der en trappe, som fører op til et udsigtspunkt.
Du kan læse mere om Heiwa Kannon her.
Oya Temple
Sidst, men ikke mindst skal du blot krydse vejen for at komme til Oya-templet, som er bygget direkte ind i en klippe af Oya sten. Efter sigende er Oyaji, som japanerne kalder det, grundlagt i 810 af den allestedsnærværende munk Kobo Daishi.
Du må bestemt ikke snyde dig selv for det unikke syn af dette tempel. Alene det er hele busturen værd.
Templet rummer blandt andet nogle ældgamle stenrelieffer, herunder Oya Kannon, Japans ældste Buddha statue af sten.
Inden du helt forlader Oyaji, skal du huske at se den tilknyttede have. En charmerende afveksling fra alt det klippedominerede, du har set indtil nu.
Du kan læse mere om Oyaji her.
Utsunomiya Futaarayama Shrine
Har du flere kræfter i behold efter dagens udflugt, kan du med fordel stå af bussen i bymidten, når du kører tilbage. Her ligger Futaarayama Shrine, som blev grundlagt for 1.600 år siden.
Du kan læse mere om Utsunomiya her.