Ved Biwa-søens bred ganske tæt på Kyoto ligger de to byer, Hikone og Omihachiman. Begge rummer de seværdigheder fra allerøverste hylde og er derfor et oplagt mål for en dagsudflugt fra Kyoto.

Togturen fra Kyoto til Hikone tager ca. 50 minutter, mens de 25 km fra Hikone til Omihachiman tilbagelægges på blot 20 minutter.

Lake Biwa er Japans største sø

Hikone

Hikone Castle 
Hikone er først og fremmest kendt for Hikone Castle, en af Japans kun 12 originale borge. Og en af kun fem borge, som er blevet hædret med betegnelsen ”nationalskat”. De andre fire er Himeji Castle, Matsumoto CastleInuyama Castle og Matsue Castle.

Hikone Castle stod færdigt i 1622

Borgtårnet har kun tre etager, og som forsvarsværk syner det ikke af meget. Det tager dog sine omgivelser til hjælp, for det er bygget på toppen af en bakke, og du skal forcere en stejl trappe for at komme derop. Dernæst skal du op ad en spiralformet rampe, og endelig befinder du dig foran en træbro, som i tilfælde af angreb nemt ville kunne destrueres.

En træbro fører ind til borgen

Du står nu ved borgens indgang på vej ind i en svunden tidsalder. Der er mange borge i Japan, men langt de fleste har været brændt ned og er siden blevet genopbygget. Ofte i moderne materialer, som for eksempel Nagoya Castle, hvor fundamentet er af lavet beton.

Det er ikke tilfældet her. Hikone Castle er den ægte vare, og lige om lidt skal du opleve et borgtårn, der – både udvendig og indvendig – ser ud præcis, som det gjorde for 400 år siden, dengang beboerne var samuraier.

Vejen ind til borgen

”Er det virkelig ikke større?”, er nok din umiddelbare reaktion, men lad dig ikke anfægte af borgens fysiske størrelse. Betal entreen og gå indenfor. Der venter dig en stor oplevelse.

Hikone Castle på en solskinsdag

Genkyuen Garden
Hikone Castle er omgivet af flere voldgrave. Mellem den indre og den ydre finder du Genkyuen Garden – en spektakulær landskabshave, som du kan besøge på tilbagevejen. 

Genkyuen Garden er anlagt i 1677

Haven er designet efter kinesisk forbillede. Lys og luftig med veltrimmet beplantning og damme, som hele sceneriet spejler sig i.

Små broer forbinder de enkelte dele af haven

Har du lyst til at opleve mere, kan du slutte besøget af med en sejltur på voldgraven, som omkranser hele borgkomplekset.

Her kan du stige om bord

Du kan læse mere om Hikone her.

Omihachiman

Mount Hachiman
Området omkring Omihachiman Station er ikke særlig interessant, så selv om der kun er ca. 2,5 km at gå, anbefaler jeg, at du tager en bus til den mere spændende del af byen. Det tager kun 12 minutter, og der afgår en bus hver halve time. Er du i tvivl om, hvilken bus du skal tage, kan du spørge i turistinformationen på stationen. Det er altid en god ide.

Tag bussen til Hachimanyama ropeway og læg ud med at se det hele lidt fra oven.

Tag svævebanen op til toppen af bjerget

Når du forlader svævebanen kommer du ud på et stisystem, der går hele vejen rundt om bjergtoppen. En tur på omkring tyve minutter og efter min mening bjergets største attraktion.

Her begynder stien

Mens jeg gik, blev den ene flotte udsigt afløst af den anden. Det var en klar dag, og mærkeligt nok, havde ikke mange turister bevæget sig herop, så jeg nød roen og stilheden, mens jeg beundrede de skiftende scenerier.

Udsigt over Lake Biwa

På toppen af bjerget var der oprindeligt en borg. Den stod færdig sidst i det 16. århundrede, men blev revet ned allerede 10 år senere, da borgherren var faldet i unåde, og derfor blev tvunget til at tage sit eget liv.

I knap 400 år var stedet tomt, indtil templet Zuiryuji i 1961 blev flyttet hertil fra Kyoto.

Zuiryujis hovedbygning

Ved foden af bjerget finder du Himure Hachimangu Shrine, som byen efter sigende er opkaldt efter. Her er det også lige værd at stikke hovedet ind, inden du begiver dig videre på din færd. 

Helligdommen ligger kun få skridt fra svævebanen

Vælger du at besøge helligdommen i oktober eller november, kan du være så heldig at komme til at overvære Shichigosan, en særlig fest for børn, når de når en vis alder.

Shichigosan står der på det lille skilt midt på bygningen

Du kan læse meget mere om Himure Hachimangu Shrine her.

Kanalkvarteret
Fra helligdommen er der kun ganske kort vej hen til det idylliske kanalområde, der så afgjort er byens største turistattraktion. Kanalerne blev udgravet med to formål for øje. Dels for at fungere som voldgrav for byens borg, dels som transportvej til Biwa-søen.

Området byder på mange gode motiver

I dag bruges kanalerne hovedsagelig til turistrundfart. En oplagt mulighed, hvis du vil se det hele fra en anden vinkel. Selv valgte jeg dog blot at slentre langs kajen og nyde stedets særlige atmosfære.

Motordrevet turistbåd

Du kan læse meget mere om Omihachiman her.

Lake Biwa
Har du tid og lyst til yderligere at udforske området omkring Biwa-søen, kan du tage en overnatning i Omihachiman. Næste morgen kan du bede hotellet om at opbevare din bagage for dig indtil senere på dagen. Det gør de gerne. Dernæst kan du leje en cykel ved stationen og begive dig af sted. 

Måske har turistinformationen nogle gode ideer til, hvor du kan cykle hen, men ellers kan jeg anbefale følgende to steder: Chōmei-Ji Temple og Fujigasakiryu Shrine. En samlet tur på 22 km, hvis du tager den korteste vej.

Chōmei-Ji Temple
Templet ligger på en bjergskråning, 240 meter over havets overflade. Det første jeg så, da jeg stod af cyklen var en stentrappe, som ved første øjekast syntes uendelig lang. Uendelig var den dog ikke, – kun 808 trin.

Trappen op til Chōmeiji

Jeg valgte i stedet at gå op ad den asfalterede vej. En tur på lidt over en kilometer. På vej op blev jeg ustandselig overhalet af cykelryttere, der var ude for at afprøve deres ”bjergben”. Jeg misundte dem ikke.

En træt cyklist hviler sig inden turen ned

Det syn, der mødte mig, da jeg endelig kom op, var imidlertid strabadserne værd. Chōmeiji, som blev grundlagt for mere end 1.300 år siden, er et meget smukt tempel. Beliggenheden er et kapitel for sig, og jeg havde stort set stedet for mig selv.

At besøge templet kan bestemt anbefales

Du kan læse meget mere om Chōmeiji her.

Fujigasakiryu Shrine
De næste fem kilometers cykeltur langs kysten bringer dig frem til en pittoresk udendørs Shinto helligdom. Fujigasakiryu ligger helt ned til Lake Biwa. Her kan du tilbede og ære søens mangfoldige guddomme.

Helligdommens officielle indgang

Læg mærke til, når du står foran det hellige sted, hvordan ingredienserne himmel, vand, forblæste træer, sand og torii-port smelter sammen til ét overvældende stærkt sanseindtryk.

En hyldest til naturen

Læg også mærke til de store sten, der er ombundet med reb. Disse reb kaldes Shimenawa og bruges i Shinto-religionen til at markere hellige steder.

Shimenawa rebene udskiftes med jævne mellemrum