I dette indlæg fortsætter Kyushu-turen til vulkanområdet Aso. Herfra går den til det charmerende lille spa-resort Kurokawa Onsen og videre til Takachiho, som spiller en stor rolle i Japans mytologi. Dernæst til buddha-skulpturerne i Usuki for så at slutte i Beppu på Kyushus østkyst. Beskrivelsen af rejsen er lagt an på, at du har lejet en bil.
Aso
Fra Kikuchi Gorge kører du mod øst ad vej 45. En strækning, som forunderligt nok lyder to engelsk klingende navne. Først ”Skyline”, dernæst ”Milk Road”. Men der er en mening med galskaben. Du befinder dig knap en kilometer over havets overflade, og udsigten heroppefra er betagende smuk. Og undervejs kommer du igennem store græsområder, hvor fritgående malkekøer tager for sig af retterne. Efter ca 18 km når du til udkigsposten Daikanbo, hvorfra du har et fint udsyn til dele af det enorme vulkankrater, som udgør Aso-området. I sin helhed har det form som en cirkel med en diameter på ca. 25 km og en omkreds på over 100 km. Du kan se mere om Daikanbo her.
Inden i dette store krater bor der henved 50.000 mennesker, fordelt på adskillige små landsbyer, side om side med flere vulkaner, nogle udslukte og en enkelt meget aktiv. Nakadake, som denne hedder, havde det seneste store udbrud i oktober 2016, hvor den sendte en søjle af røg og aske 11 km op i luften. Ellers er den kendetegnet ved mere beskedne udbrud, som forekommer med jævne mellemrum.
Er du så heldig at besøge området omkring Nakadake på en klar dag, hvor vulkanen forholder sig i ro, og vinden blæser fra den rigtige retning, har du mulighed for at komme helt op og se ned i krateret. Det sidste stykke vej tilbagelægges med svævebane. Mest sandsynligt er det dog, at du må stå på en kilometers afstand og se langt efter vulkanen, fordi myndighederne ofte opretholder en sikkerhedsafstand omkring den. Sker det, kan du med fordel sætte kursen mod Kusasenri, en stor græsslette, som indbyder til vandreture, og hvorfra der i klart vejr er fin udsigt til Nakadake. Du kan læse meget mere her.
Inden du forlader Aso, bør du også besøge Aso Shrine, en af Japans ældste Shinto helligdomme. Desværre tog den voldsom skade under det store Kyushu jordskælv i 2016, hvor blandt andet dens berømte portbygning sank i grus. Alligevel er helligdommen stadig fuldt aktiv og bestemt et besøg værd, blandt andet for at se, hvor langt genopbygningen er fremskredet. Se mere om Aso Shrine her.
Kurokawa Onsen
Blot 20 km nord for Aso ligger Kurokawa Onsen, et idyllisk spa-resort, som du bestemt ikke må gå glip af. For at kunne nyde stedet fuldt ud er det klogt at reservere et værelse på en af stedets mange ryokan. Gerne med halvpension, det vil sige aftensmad og morgenmad, selv om det nok ikke er helt billigt. Til gengæld venter der dig en stor kulinarisk oplevelse.
Men når du booker, skal du sikre dig, at den ryokan, du vælger rent faktisk befinder sig i Kurokawa Onsen, og ikke blot i nærheden. For i så fald kan det være lige meget. En del af charmen er nemlig, at man ved ankomsten til sin ryokan, tager et bad, skifter til yukata (en let bomuldskimono), som ligger klar på værelset, og iført den slentrer rundt i byens små hyggelige gader.
Området byder må rigtig mange muligheder for at opleve et japansk spabad, og har du lyst til at prøve andre end det, som din ryokan tilbyder, kan du i turistinformationen købe en ”badebillet”, som giver dig adgang til tre forskellige badsteder efter eget valg. Sørg også for at få et kort, så du kan finde rundt. Du kan læse mere om Kurokawa Onsen her og her.
Takachiho
Sæt nu kursen mod sydøst. Efter en time og et kvarters kørsel kommer du til Takachiho, – et sted, som spiller en ganske særlig rolle i japansk mytologi. Ifølge legenden var det her solgudinden Amaterasu, som kejserfamilien nedstammer fra, gemte sig i en hule, fordi hun blev voldsomt drillet af sin bror. Det betød, at hele verden kom til at henligge i mørke. De andre guder forsøgte at overtale hende til at komme ud igen, men til at begynde med var deres anstrengelser forgæves. Det lykkedes først, da en af gudinderne opførte en meget ”frivol” dans, som fik de andre guder til at huje af begejstring. Da Amaterasu hørte det, tog nysgerrigheden overhånd, og hun forlod hulen og bragte lyset tilbage.
To shinto-helligdomme er viet til denne legende. Den ene er Amano Iwato Shrine lidt uden for Takachiho. Her ligger efter sigende den hule, hun gemte sig i. Man får kun lov til at se hulen på afstand. Til gengæld er det muligt at komme ind i den hule, hvor de andre guder holdt rådslagning om, hvordan de skulle lokke hende ud. Læs mere her.
Den anden helligdom er Takachiho Shrine, som ligger i selve byen, smukt omgivet af høje cedertræer, – nogle af dem op imod 1000 år gamle. Hver aften opføres der her en times forestilling med forskellige danse for at genoplive legenden. Efter vestlig målestok er det nok en overdrivelse at kalde dem frivole, men de er i hvert fald værd at se, og derfor er det en god ide at tage en overnatning i Takachiho. Læs mere her.
Men Takachiho har andet og mere at byde på end religion. Igennem byen løber en dyb kløft, som kan opleves både ovenfra og nedefra. Langs den er der en fin vandresti med en formidabel udsigt, der hele tiden skifter. I bunden af kløften kan du leje en robåd, og den tur kan bestemt anbefales. Pas blot på ikke at komme for tæt på vandfaldet. Læs mere om Takachiho her.
Usuki
Nu venter en to til to-og-en halv times køretur alt efter, hvilken rute du tager. Byen Usuki ligger på Kyushus østkyst og er berømt for sine buddha-figurer, som er hugget ud i klippevæggen. De består af fire forskellige grupper, som befinder sig inden for gå-afstand af hinanden. Alle kan de dateres henved 1000 år tilbage i tiden.
Den lille idylliske og meget frodige park, som omkranser det hele, indbyder til spadseretur og sjælefred. Læs mere om Usuki her.
Beppu
Kyushu-turen slutter i Beppu, som ligger en lille times kørsel længere mod nord. Byen, som har ca. 120.000 indbygere, er bedst kendt for sine mange varme kilder, der skaber grundlag for et utal af hot-spa resorts (onsen) i hele området. Få et kort på byens turistkontor, så du kan finde rundt, og du vil snart få et indblik i, hvor mange forskellige afskygninger disse bade findes i – luksuriøse såvel som helt primitive, udendørs såvel som indendørs. Du kan læse mere om Beppus bade her.
Et af de mere specielle spa-steder hedder Myoban Yunosato, som er kendetegnet ved en række lave stråtækte hytter, der bruges til udvinding af badesalt. Samme byggestil er også brugt til udformning af gæstehytter for turister. Det kan du se mere om her.
Beppu kan også tilbyde forskellige udgaver af helvede (jigoku på japansk), små damme, hvor kogende vand kommer direkte op af jorden. På turistkontoret kan du købe et partoutkort til ”helvedesringen”, syv jigoku i alt, hvis du har behov for at se dem alle.
Men Beppu har andre attraktioner end varmt vand. Det kan godt svare sig at lægge vejen forbi Beppu Park, der er placeret midt i byen. Gå en tur og nyd de mange blomster som en god afslutning på en forhåbentlig vellykket tur rundt på Kyushu. Du kan læse mere om Beppu her.
Fra Beppu er der hele tre timers kørsel tilbage til Miyazaki, hvor hele rejsen startede. Så har du været smart, har du sikret dig, at bilen, som du lejede dér (se Kyushu 1), kan returneres enten i Beppu eller i Oita Airport, alt efter om du ønsker at rejse videre med tog eller fly.