Helt ude i den sydvestlige ende af hovedøen Honshu ligger den lille kystby, Hagi. Til trods for sin afsides beliggenhed og sine kun 50.000 indbyggere, er det en by med stolte traditioner. Fem af Hagis seværdigheder står opført på UNESCO’s verdensarvsliste, og byen spillede en ikke ubetydelig rolle i Japans industrielle revolution. Det kan du læse mere om her.

Hagi ligger ud til Det japanske Hav ca. 180 km fra Hiroshima

Med offentlige transportmidler tager det knap 2 timer at komme fra Hiroshima til Hagi. Først tager du Shinkansen til Shin-Yamaguchi Station. Her går du til den nordlige udgang, hvorfra ekspresbussen, Super Hagi Go afgår. Det gør den desværre kun 7-8 gange i døgnet, så hvis du ikke vil vente alt for længe, er det en god ide nøje at koordinere tog- og bustider. Undervejs stopper bussen kun 3 gange – og alle stop er i Hagi. Endestationen hedder Higashi-Hagi Station. Du kan finde et link til bussens køreplan på denne side.

Selv om Hagi er en forholdsvis lille by, er den lidt for stor til at se til fods. Med mindre du har rigtig gode ben og rigtig god tid. I stedet kan du med fordel leje en cykel få skridt fra stationen. Men inden du gør det, så sørg for at få fat i et engelsksproget kort i stationens turistinformation. 

Tokoji Temple
Første stop på din cykeltur kunne for eksempel være Tokoji Temple, som ligger øst for bykernen. Når du går ind igennem den karakteristiske røde port, bliver du mødt af en næsten overjordisk stilhed og ro. Ikke mange turister finder vej hertil, og måske har du stedet helt for dig selv.

Tokoji Temple blev grundlagt af Mori klanen, den samuraifamilie, som herskede over Hagi i Edo-perioden (1603-1867). Allerbagest i tempelkomplekset finder du gravpladser for nogle af familiens medlemmer. Her står mosbegroede stenlamper række på række langs gravene og forlener stedet med en nærmest gotisk stemning. Læs mere om Tokoji her.

Mori klanens gravplads

Hagi Castle Town
Størstedelen af byen Hagi ligger i udmundingen af Abu River, som der, hvor den når byen, deler sig i de to bifloder, Matsumoto River og Hashimoto River. Tilsammen omkranser de den centrale del af byen og gør den til en ø.

Udsigt over Hagi med bykernen til venstre

På den vestlige del af øen finder du Hagi Castle Town. I modsætning til så mange andre byer i Japan har Hagi nådigt undgået diverse katastrofer, og derfor er det gamle samuraikvarter et exceptionelt velbevaret eksempel på, hvordan bybilledet kunne se ud i Edo-perioden. En del af de gamle huse har åbent for besøgende. Du kan se mere her

Samuraihus i Hagi Castle Town

Mens du er her, kan det anbefales at kigge indenfor i Enseiji Temple, hvor Japans to hovedreligioner buddhisme og shintoisme lever i fredelig sameksistens på samme matrikel. Så selv om navnet kun siger ”tempel”, ligger der her et tempel og en helligdom klos op og ned af hinanden.

Dette var meget almindeligt i Edo-perioden, men i 1868 da landets militærstyre var faldet og magten officielt overgivet til kejseren, blev der udstedt et dekret om, at alle landets templer og helligdomme skulle adskilles. Enseiji Temple er et af de få, der slap gennem nåleøjet og stadig eksisterer, som det oprindelig var. Du kan læse meget mere her om forholdet mellem de to religioner op igennem tiderne.

Udsnit af Enseijis shinto helligdom

 

Hagi Castle Ruins
Hvor der er ”a Castle Town”, er der naturligvis ”a castle”. Det var der også oprindelig. Bygget i 1604. Desværre blev denne borg revet ned i 1874. Det eneste, der er tilbage, er stenfundamentet, som i dag ligger i en stemningsfuld park, der bestemt er et besøg værd. Du har endda lov til at tage cyklen med ind. Læs mere her

Borgruin med voldgrav

Kikugahama Beach
På øens nordkyst ikke langt fra borgruinen finder du Kikugahama Beach, en skøn sandstrand, som indbyder til en svømmetur, hvis temperaturen er til det. Langs hele stranden løber der en fin cykelsti.

Cykelsti langs Kikugahama Beach

Hagi Keramik
Hagi er især berømt for sin keramik, kaldet Hagiyaki, som regnes blandt Japans fineste keramiktyper. Der er flere museer i byen, hvor du både kan se og købe keramik. Og dertil kommer keramiske værksteder, hvor du under kyndig vejledning kan fremstille din egen Hagiyaki. Se for eksempel her.

Hagiyaki tesæt

Er du interesseret i at vide noget om Hagiyakis historie og fremstillingsproces, kan du klikke på dette link.