Her får du andet indlæg om den gamle kejserby Nara. Første indlæg hedder blot Nara. Denne gang bevæger vi os, som det fremgår af titlen, også lidt længere ud i periferien af byen.
Først skal vi ud at cykle eller trave ad en ældgammel pilgrimsti. Dernæst skal vi se templet Yakushiji, som har hele to pagoder. Vi tager også en spadseretur i Naras gamle bydel Naramachi. Og endelig besøger vi de to spændende templer Tanzanji og Hozanji, som begge ligger ca. en times rejse fra Nara Station. Dog i to forskellige retninger.
Yamanobe no michi
Yamanobe er en ældgammel sti, som udmærker sig ved at være den tidligst nævnte rute i japanske kilder. Den strækker sig fra Tenri til Sakurai og passerer en del seværdigheder undervejs. I modsætning til de kendteste pilgrimruter i Japan kan den tilbagelægges i løbet af blot en enkelt dag.

Inden du tager af sted, skal du beslutte dig for, om du vil cykle eller gå ruten. Fra Tenri Station er der 2,5 km gennem bymæssig bebyggelse til Isonokami Shrine, hvor pilgrimstien tager sit udgangspunkt. Og derfra skal du så trave ca. 12 km til Sakurai Station, hvis du fravælger cyklen. Selv valgte jeg at cykle, fordi jeg læste på nettet, at du kan leje cykel i den ene ende af ruten og aflevere den i den anden.
Det viste sig desværre ikke at holde stik. Cykeludlejeren ved Tenri Station insisterede på, at cyklen skulle tilbage til ham. Og så var der pludselig tale om en længere tur, end jeg havde regnet med i et terræn, som undervejs var ret krævende. Bakket, stenet og med store huller. Dertil kom, at mit befordringsmiddel nærmest kunne betegnes som en ”skovturscykel” bygget til personer af mindre statur end min. Så det blev en kombineret trave- og cykeltur, i hvert fald til at begynde med. Senere jævnede stien sig ud.
Måske var det derfor, at ingen af de andre pilgrimme, jeg mødte, var på cykel.

Isonokami Jingu
Det første stop på turen er Isonokami helligdommen, som blev opført i det 6. eller 7. århundrede, og som ifølge turistlitteraturen er en af Japans ældste. Det skal dog i parentes bemærkes, at rigtig mange templer og helligdomme bærer det prædikat.

Efter den indledende cykeltur igennem den travle bytrafik er det en ren lise for sjælen at komme ind i det fredfyldte skovområde, hvor helligdommen ligger. Så giv dig god tid her og lad pulsen falde til ro inden din videre færd.
Læg i øvrigt mærke til helligdommens hovedbygning, der stadig står, som da den blev opført for næsten 700 år siden. De fleste andre tempel- eller helligdomsbygninger i Japan har måttet genopbygges en eller flere gange på grund af brand eller naturkatastrofer.

Yatogi Shrine
De næste to kilometer var de mest udfordrende af det stykke af ruten, som jeg endte med at gennemføre. Det begyndte fredeligt nok. En hyggelig tur gennem skoven. Men så kom den uvejsomme strækning, som jeg nævnte tidligere, hvor jeg var nødt til at trække cyklen.

Et par kilometer senere kom jeg til endnu en helligdom, nemlig Yatogi Shrine. Den får ikke megen omtale i turistbrochurerne, men pittoresk er den.

Den videre færd
Nu skiftede ruten fuldstændig karakter. Efter den mørke skov kom jeg ud i et åbent terræn, som vekslede imellem villakvarterer og frugtplantager, og sommetider var det begge dele.

Undervejs blev den historiske kontrast så stor, at jeg blev i tvivl, om jeg stadig fulgte ruten. Men hver gang, jeg var sikker på, at nu var jeg kørt forkert, dukkede der et hjælpsomt vejskilt op.

Endnu engang skiftede landskabet karakter. Den videre færd gik nu igennem en stor gravplads.

Jeg ville godt have cyklet hele ruten, men det var en streg i regningen for mig, at cyklen skulle tilbage til udgangspunktet. Derfor valgte jeg på et tidspunkt at stoppe og køre ud til landevejen. På det allersidste stykke så jeg noget pudsigt, nemlig et lille stykke af den oprindelig brolægning, som jeg genkendte fra Nakasendo, og som var efterladt tilsyneladende helt umotiveret imellem to marker.

Jeg havde regnet med, at når jeg først kom ud på offentlig vej, ville jeg blot kunne følge skiltene tilbage til udgangspunktet Tenri Station. Desværre var der ingen skilte, der viste i den retning, men heldigvis havde jeg app’en MAPS.ME til at hjælpe mig med at finde vej. Ellers havde jeg måske stadig flakket forvildet rundt i landskabet.
Du kan læse mere om Yamanobe-no-michi stien her.
Yakushiji
De næste to seværdigheder ligger ikke så langt fra Nara Station. Yakushiji ca. en halv time og Naramachi inden for en rimelig gåafstand.

I Nara er der så mange flotte templer, at det kan være svært at vælge, hvilke man vil se. Todaiji med den store Buddhastatue står naturligvis øverst på alle førstegangsbesøgendes liste. Men har du tid og lyst til at se flere end det, kan jeg bestemt anbefale Yakushiji. Et storslået bygningsværk flankeret af to pagoder.

Naramachi
Det er svært at undgå en regnvejrsdag eller to, når du rejser rundt i Japan. En sådan indtraf da også, mens jeg var i Nara. Jeg valgte derfor at bytte om på punkterne i min rejseplan, gribe min paraply og stille og roligt slentre ned til den gamle bydel Naramachi. En spadseretur på ca. 20 minutter fra Nara Station.

Ud over de mange over 100 år gamle huse – nogle af dem åbne for gæster – rummer området endnu et ældgammelt tempel, Gangoji, som stammer fra det 8. århundrede. Templet blev i fordums tid betragtet som et af de syv mest betydningsfulde templer i Nara, og er i dag optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Harushika Sakebryggeri
Efter en indholdsrig tur rundt i det gamle Nara følte jeg trang til en anfugtning, og det traf sig så heldigt, at det 130 år gamle Harushika Sakebryggeri lå lige i nærheden.

Ved indgangen bliver du advaret om, at du efter en prøvesmagning skal lade bilen stå. Og det er der en god grund til, for desformedelst en beskeden entrébetaling, får du lov at smage fem forskellige slags sake, og i Japan er der absolut nultolerance for kombinationen alkohol og bilkørsel.
Selv var jeg heldigvis til fods og kunne derfor nyde den unikke smagsoplevelse, jeg blev budt på.

Tanzan Shrine og Hozanji
De sidste to programpunkter ligger hver især inden for en 1 times rejse fra Nara Centrum. Men i hver sin retning. En helligdom og et tempel – begge meget seværdige anbragt i skønne omgivelser.

Tanzan Shrine var oprindelig et tempel, men blev omdannet til en helligdom, da Shintō religionen og buddhismen blev tvangsadskilt ved lov under Meiji reformen, der fandt sted i anden halvdel af det 19. århundrede.
Det er årsagen til, Tanzan helligdommen har en pagode, hvilket normalt hører buddhismen til, som særligt kendetegn. En meget speciel en af slagsen oven i købet, da det er den eneste pagode i Japan med tretten etager. Et uheldssvangert antal for en vesterlænding, men ganske harmløst for en japaner.
Pagoden blev opført i 1532 og er 17 meter høj.

Husk også at besøge hovedbygningen. Fra dens balkon har du en fin udsigt med en række smukke gamle hængelamper i forgrunden.

Hozanji
Ikke mange turister finder ud til Hozanji Templet, som spreder sig op ad en bjergside i byen Ikoma vest for Nara. Men stedet kan varmt anbefales, ikke mindst på grund af dets beliggenhed.
Tag toget fra Shin-Ōmiya Station i Nara til Ikoma Station. Og videre herfra med en besynderligt udseende cable car, som du finder klos op ad stationen. En cable car, som har været I drift siden 1918, og som efter sigende skulle være Japans ældste af slagsen.

Efter endt tur bliver du sat af i et beboelseskvarter, hvorfra der stadig er en masse trapper, der skal forceres for at komme op til templet.

Når du omsider nærmer dig dit egentlige mål, er det første, du ser en lang række tempellamper, som flankerer det sidste stykke vej op til templet. Som så mange andre steder i Japan er disse lamper ”doneret” af virksomheder eller private for en passende betaling.

Hozanji er et stort tempel med et malerisk sammensurium af bygninger. Tæt sammenpressede ligger de og forlener området med en ganske særlig atmosfære.

Og stedet er endnu et godt eksempel på den sammenblanding af shintoisme og buddhisme, som findes så mange andre steder. Et eklatant eksempel på, at Meiji reformen ikke altid lykkedes med at sætte shintoismen i første række og dermed fremhæve kejserens guddommelige herkomst.

Fortsæt nu ad en trappe, der fører dig længere op ad Mt. Ikoma, som bjerget hedder. Det er nemt at finde vej, for undervejs bliver du holdt med selskab af en lang række figurer med tilknytning til buddhismen. Heriblandt Fudō Myō, som beskytter dig mod onde ånder.

Et stykke oppe ad bjerget bliver du belønnet med en æstetisk smuk pagode og en fin udsigt. Pagoden her er med sine kun to etager den diametrale modsætning til den pagode du så, da du besøgte Tanzan Shrine.
