Ca. 500 km vest for Tokyo og 40 km sydøst for Kyoto ligger Osaka, Japans tredjestørste by.
Tidligere var den nummer to på listen over Japans mest befolkede byer, men i 1980’erne blev den overhalet af Yokohama. I dag har Osaka en befolkning på ca. 2,8 millioner, mens der i Yokohama bor ca. en million flere.
I 1970’erne boede jeg i en periode i en forstad til Osaka og havde derfor ofte ærinder derinde. Men jeg kom aldrig til at bryde mig særlig meget om at være der. Jeg opfattede mest af alt byen som en kedelig og larmende storby uden ret meget interessant at byde på.
I de senere år, hvor jeg hyppigt har besøgt Japan, har jeg derfor undgået Osaka. Men nu var det på tide at gøre op med mine fordomme, så efter 47 års fravær besluttede jeg mig til at give byen en ny chance.
Og jeg blev bestemt ikke skuffet, tværtimod.
Efter nøje overvejelse valgte jeg at se følgende steder: Dotonbori i bydelen Namba; Sumiyoshi Taisha, som er en af Japans ældste og mest pittoreske helligdomme; Shitennoji, et af Japans ældste templer; Osaka Castle og Osaka bymuseum.
Dotonbori
Dengang jeg boede i området, hed det sig, at folk fra Tokyo brugte deres penge på tøj, mens de i Osaka brugte pengene på mad. Om det var rigtigt, og om det i så fald stadig forholder sig sådan, skal jeg ikke kunne sige, men du behøver ikke være længe i Osaka for at opdage, at man spiser rigtig godt her, så den sidste del af det gamle mundheld gælder tydeligvis endnu.
Det opdager du hurtigt, hvis du lægger vejen forbi forlystelseskvarteret Dotonbori i bydelen Namba. Her skorter det ikke på indbydende restauranter, iøjnefaldende street-food boder og barer.
Centralt i kvarteret ligger Dotonbori kanalen, og den forstår at gøre opmærksom på sig selv, flankeret som den er med prangende neonreklamer og meterhøje reklameskilte. Kommer du forbi ved mørkets frembrud, bliver du således mødt af et strålende kommercielt lyshav, som gør det svært at forstå, at dette forlystelseskvarter end mere end 400 år gammelt.
Men tiden har så absolut ikke tæret på Dotonboris popularitet. Hvert år kommer tusindvis af turister hertil for at slentre ned langs kanalen og for at lade sig lokke af nogle af stedets mange kulinariske fristelser.
En del vælger også at tage en kanalrundfart for at se kvarteret fra vandsiden. Turen tager tyve minutter og undervejs passerer du under ni broer.
Du kan læse meget mere om Dotonbori her.
Sumiyoshi Taisha
I den sydlige del af Osaka finder du Sumiyoshi Taisha, en af Japans ældste Shinto helligdomme. Den er grundlagt i begyndelsen af det tredje århundrede – år 211 nærmere betegnet – ca. to hundrede år før buddhismen gjorde sit indtog i Japan. Den er bygget i en unik arkitektonisk stil, som er totalt blottet for indflydelse fra det asiatiske fastland.
Kommer du ind gennem hovedindgangen, skal du først forcere en stejl, rødmalet bro for at komme frem til selve helligdommen. For mit vedkommende var alene synet af denne bro hele besøget værd.
Selv om helligdommen er mere end 1.800 år gammel er bygningerne af nyere dato, for med et par hundrede års mellemrum bliver de revet ned og derefter omhyggeligt genopbygget efter de ældgamle traditioner. Sidste genopbygning fandt sted i 1810.
Ved nytårstide er der tradition for at besøge en helligdom for at bede det nye års første bøn til guderne. Dette besøg kaldes ”hatsumode”. Og ved den lejlighed er Sumiyoshi Taisha så afgjort Osakas mest populære mål med titusindvis af gæster i løbet af årets første tre dage.
Men også resten af året lægger mange japanere vejen forbi, ofte iklædt farvestrålende kimonoer.
Du kan læse mere om Sumiyoshi Taisha her.
Shitennoji Tempel
Nu da du har set Osakas ældste Shinto helligdom, kan jeg anbefale dig også at besøge et af landets ældste buddhist-templer, Shitennoji. Det blev grundlagt i år 593 af Prins Shotoku, den legendariske statsmand, som ud over at spille en stor rolle i udbredelsen af buddhismen i Japan, efter sigende skulle have stået bag landets første forfatning.
Det første, du ser, når du nærmer dig templets indgang er to drabelige og frygtindgydende figurer, som har til formål at beskytte templet mod onde ånder og dæmoner. De kaldes Nio Guardians og er fast inventar ved mange buddhist-templer.
Centralt på tempelområdet finder du hovedbygningen og en femetagers pagode, som det er muligt at komme op i. Blot må du ikke tage fotos i og fra pagoden.
Du kan læse mere om Shitennoji her.
Osaka Castle
Osakas mest kendte og mest besøgte turistattraktion er uden tvivl Osaka Castle.
Det første, du ser, når du nærmer dig borgen er stejle mure omkranset af en formidabel voldgrav. Og har du ikke på forhånd sat dig ind i borgens omtumlede historie, kan du nemt få et falsk indtryk af det, der venter dig, når du krydser voldgraven.
Borgen blev oprindelig opført i 1586 af den berømte feltherre Toyotomi Hideyoshi, som samlede landet efter mange års borgerkrig. Efter hans død led den desværre i flere omgange en krank skæbne, så det borgtårn, du ser i dag, blev opført så sent som i 1931. Det er opført i jernbeton og har indbygget elevator. Måske ikke lige det, man forventer, når man ser det nedefra. Men flot er bygningen alligevel.
Du kan læse mere om borgens historie her.
Osaka Museum of History
Ganske tæt på Osaka Castle ligger Osaka Bymuseum, og nu du alligevel er på de kanter, er det så absolut værd at tage med.
Med forskellige udstillinger, der nærmest har form som tableauer, skildres byens historie på en spændende måde, som jeg personlig ikke før har set anvendt.
Undervejs fra den ene etage til den næste bevæger vi os op igennem tiden. Fra Osaka i Edo-perioden til slutningen af Meiji-perioden.
Den sidste udstilling fører os frem til midten af det 20. århundrede, hvor vi bevæger os rundt imellem tableauer med figurer i fuld menneskestørrelse. Vi kommer blandt andet forbi et fødevaremarked.
Vi får også lov til at kigge ind i et privat hjem, hvor figurerne nu er iført vestlige klæder.
Sidst, men ikke mindst skal vi igennem et forlystelsesområde, hvor et teater lokker med spændende forestillinger.
Du kan læse mere om Osaka Museum of History her.
Jeg har bestemt tænkt mig at besøge Osaka igen.