Rejser du i Japan i oktober eller november, vil du ofte ved templer og helligdomme støde på voksne i deres stiveste puds med mindre børn stadset ud efter alle kunstens regler i traditionel japansk klædedragt og for pigernes vedkommende med håret fint sat op.
Det, du her bliver vidne til, er en ældgammel tradition kaldet ”Shichigosan”, hvilket slet og ret betyder syv fem tre.
En tilbagevendende begivenhed
Tallene henviser til børnenes alder. Man fejrer nemlig drengene, når de fylder henholdsvis tre og fem år og pigerne, når de bliver tre og syv. Det hele foregår en gang om året, – officielt 15. november. En dato, der efter sigende er valgt, fordi 15 er summen af tre, fem og syv. Efterhånden har Shichigosan-fejringen dog spredt sig ud over det meste af oktober og november måned.
På den valgte dag tager forældrene deres barn med til et tempel eller en helligdom for at takke for dets gode helbred og bede for, at det vil forblive sundt og rask. Bagefter er der fest i familien, og børnene får fine gaver for at markere den store dag.
Historien bag
Historikerne er ikke helt enige om, hvorvidt denne tradition blev grundlagt i Muromachi-perioden (1333-1573), eller om den stammer helt tilbage fra Heian-perioden (794-1185).
Men der hersker tilsyneladende almindelig enighed om, at årsagen til de tre år for både drenge og piger er, at børnedødeligheden dengang var så høj, at man ikke fandt det umagen værd officielt at registrere barnet som nyt familiemedlem, før det var fyldt tre år.
De fem år for drenge refererer til det tidspunkt, hvor de for første gang iførte sig den traditionelle klædedragt for mænd, nemlig hakama og haori.
Endelig var syv år den alder, hvor pigen fik sin første obi. Indtil da havde hun brugt bindebånd til at holde sammen på sin kimono.