I dette indlæg finder du nogle forslag til steder, du kan besøge i Tokyo-området. De sights, der beskrives her er: Marunouchi-kvarteret, Imperial Palace East Gardens, Yasukuni Helligdommen, herunder krigsmuseet Yushukan, og det psykedeliske laser-lysshow Team Lab Borderless i bydelen Odaiba. Rækkefølgen er tilfældig og uprioriteret. Men stederne er bestemt værd at se, og tilsammen repræsenterer de et lille udsnit af, hvad en af verdens største byer har at byde på.

Marunouchi

Bydelen Marunouchi ligger i hjertet af Tokyo

Flankeret af Tokyo Station på den ene side og kejserpaladset med omkringliggende park på den anden, finder du metropolens finansdistrikt, Marunouchi. Ved første øjekast et studie i lidet indbydende skyskrabere bygget i glas og stål, hvor nogle af Japans mægtigste virksomheder har deres hovedkvarterer.

For ikke så mange år tilbage var dette område for turister i Tokyo blot et stykke vej, der skulle tilbagelægges for at komme fra stationen til kejserpaladset. Men ser man i dag lidt nærmere på de bygninger, der ligger lige over for stationen, viser det sig, at flere af dem har hele etager med shopping og restauranter, som sagtens kan være et besøg værd.

Udsnit af den “gamle” stationsbygning

Også selve stationen er værd at se nærmere på fra denne side. Hvis du vender dig om, når du er kommet ud af Marunouchi udgangen, vil du opdage, at det, der umiddelbart kan opfattes som bagsiden af det gigantiske kompleks, i virkeligheden er den tidligere Tokyo Station. En smuk og nyligt renoveret rød murstensbygning, som blev opført for mere end 100 år siden. Du kan læse mere om Marunouchi her. 

Brudepar med følge i Marunouchi

Imperial Palace

Imperial Palace – Et stort grønt område midt i Tokyo

Kejserpaladset med tilhørende park udgør samlet et område på over 1 kvadratkilometer. Her har kejseren resideret siden 1868, hvor han som følge af den såkaldte Meiji-reform måtte forlade sit hidtidige domicil i Kyoto, hvor kejserfamilien havde boet i mere end 1000 år. Ønsker du at vide mere om Japans kejserdømme, kan du med fordel læse bogen ”Tenno” (kejser), som er skrevet af Asger Røjle Christensen i anledning af tronskiftet i 2019.

Hovedparten af den store park er ikke tilgængelig for offentligheden, bortset fra to gange om året, nemlig 2. januar og på kejserens fødselsdag. Herudover kan man tage en guidet tur, som bedst bestilles i forvejen, gennem den ydre del af det ellers lukkede område.

Udefra er der ikke så meget at se. Det skulle da lige være ”Brillebroen”, Japans måske mest ikoniske bro. Dens officielle navn er Nijubashi, som betyder dobbeltbroen. Og der er faktisk to broer – den ene bag den anden – ”Stenbroen”, som er nærmest og ”Jernbroen”, som er den man passerer på den guidede tur. Falder lyset helt rigtigt spejler Stenbroens to buer sig i voldgravens vand og giver illusionen af et par briller. Deraf kælenavnet. Du kan læse meget mere her

Nijubashi. I folkemunde “Brillebroen”

Imperial Palace East Gardens

Kejserpaladset østlige haver

Fortsæt nu ca. 1 km mod nord, til du kommer til Otemon Gate. Herfra har du adgang til The East Gardens, som er den eneste del af paladsets domæne, der er åben for publikum. Området ligger adskilt fra den del af parken, hvor kejseren bor, af en indre voldgrav.

Otemon Gate fører ind til The East Gardens

The East Gardens er et relativt stort område, og ikke alt her er lige interessant. Men to ting bør du se. Den ene er det enorme stenfundament, der er resterne af et gammelt borgtårn fra det tidligere Edo Castle, som lå her. Brug din fantasi til at forestille dig, hvor gigantisk dette tårn må have været. Det andet must er Ninomaru Garden, en smuk oase midt i den pulserende storby.

Ninomaru Garden View

Gå heller ikke glip af den lille botaniske have, som viser fine eksempler på vækster, som er typiske for forskellige regioner i Japan. Ved siden af hver plante er der et skilt, som angiver plantens navn samt, hvor i Japan den stammer fra. Her er det en klar fordel, at du kan enten japansk eller latin. Læs mere om The Imperial Palace East Gardens her

Black Pine fra Shimane- provinsen

Yasukuni Shrine

Yasukuni Helligdommen ligger tæt på kejserpaladsets nordlige ende

Fra Otemon Gate kan du enten fortsætte videre mod nord til fods eller tage et undergrundstog. Begge dele tager ca. en halv time. Vælger du at gå, kan du skyde genvej gennem Kitanomaru Park, den nordligste del af kejserpaladsets grønne område. Tager du toget, skal du stå af ved Kudanshita og herfra gå det sidste lille stykke, til du får øje på den gigantiske Torii port, som markerer indgangen til Yasukuni Jinja, som helligdommen kaldes på japansk.

Indgangen til Yasukuni er med sine 22 meter en af de højeste Torii porte i Japan

Yasukuni Shrine er en meget kontroversiel shinto helligdom. Den blev indviet i 1869 som et mindested for japanske krigsofre, og siden da har henved 2,5 millioner afdødes sjæle fundet evig hvile på dette sted. Ingen af disse mennesker, hvoraf langt de fleste har mistet livet under Anden Verdenskrig, er dog begravet her. Kun deres sjæle har fået plads gennem særlige religiøse indvielsesritualer. Da de faldne stammer fra alle egne af Japan, betyder det, at familie og slægtninge ofte må valfarte hertil langvejs fra for at ære deres kære og bede for dem. Helligdommen har blandt andet derfor mange besøgende hvert eneste år. Du kan læse mere om Yasukuni Jinja her

Bedehallen, hvor besøgende viser deres respekt over for de afdødes sjæle

At Yasukuni Jinja betegnes som kontroversiel har sin rod i en fatal handling, som fandt sted i 1978. Her besluttede stedets præster at indvie 14 dømte krigsforbryderes sjæle, så de for stedse vil være en del af helligdommen.  Det vakte stor debat i Japan og furore i de omkringliggende lande, som havde været udsat for japansk aggression under Anden Verdenskrig, hvor netop disse 14 personer havde spillet en afgørende rolle.

Og for at føje spot til skade har det vakt stor vrede og skabt stærke diplomatiske forviklinger, specielt i forhold til Kina og Sydkorea, at skiftende japanske premierministre og andre højtstående politikere har insisteret på at besøge Yasukuni-helligdommen for at vise deres respekt over for krigens japanske ”martyrer”. Hver eneste gang har det udløst voldsomme protester og slået dybe skår i relationerne landene imellem. Ønsker du at vide mere om dette fascinerende emne, kan det varmt anbefales at læse bogen ”Undskyld på japansk” af Asger Røjle Christensen. 

Zero jagerfly fra Anden Verdenskrig udstillet i Yushukan

På helligdommens område finder du også Yushukan, et museum til minde om de krige, som Japan har deltaget i siden 1894. Også i denne forbindelse spiller Anden Verdenskrig en altoverskyggende rolle. Mange ting er udstillet her blandt andet den bemandede torpedo, Kaiten, der ligesom Kamikaze flyene blev brugt til selvmordsmissioner. Mange af museets vægge er tæt tapetseret med små portrætfotos af faldne soldater, og det kan ikke undgå at gøre indtryk, at så mange purunge mennesker måtte lade livet til ingen verdens nytte.

Også Yushukan er genstand for stor forargelse. Mange besøgende, især udenlandske beskylder museet for med sit sprogbrug at nedtone de mange rædsler, som japanerne bidrog til under krigen, og herigennem forsøge at skrive en anden og mildere variation af krigshistorien. Læs mere om Yushukan her.

Team Lab Borderless

Yurikamome linjen til Odaiba udgår fra Shimbashi Station

Sidste punkt på denne dagsorden er af en helt anderles karakter. Team Lab Borderless i bydelen Odaiba betegnes officielt som en digital kunstudstilling uden grænser. For at komme dertil tager du Yurikamome Line (ikke dækket af Japan Railpass), en førerløs højbane. Selve turen er en oplevelse i sig selv, så nyd udsigten, når toget kører over Regnbuebroen og stå af på Aomi Station. Derfra er der kun fem minutters gang.

Set fra toget: Rainbow Bridge, som forbinder den “nye” bydel Odaiba med resten af Tokyo

Team Lab Borderless er et grænseløst orgie i lys, lyd og farver af nærmest psykedelisk tilsnit. Læg dertil en række af optiske bedrag, hvor alle sanser inddrages. Det er svært at beskrive det nærmere i tekst. Det skal opleves. Seeing is believing! Du kan læse mere her.

Team Lab Borderless sparer ikke på lyseffekterne

Vil du besøge udstillingen, kan det stærkt anbefales at booke på forhånd. Stedet er velbesøgt, og du sparer på den måde dig selv for en masse ventetid. Så snart du har bestilt og betalt på nettet, får du tilsendt en elektronisk billet med en QR kode. Den medbringer du på din smartphone og skal så blot scanne den ved indgangen. Billetter bestilles via hjemmesiden.

Hele farvespektret tages i brug, når der leges med lyset